nvm Fireproofing BV
   
Opslag gevaarlijke stoffen vaak onveilig25-08-2009 (Novum)

Bestrijdingsmiddelen, verf en andere chemische stoffen liggen vaak onveilig opgeslagen. Bij brand kan dat leiden tot grote gevaren voor de omgeving. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Vrom-Inspectie. Slechts 24 van de 58 onderzochte opslagplaatsen bleek veilig. Bij de rest bleek de brandwerendheid niet goed, lagen er niet toegestane stoffen opgeslagen of werden geen inspecties uitgevoerd. De toegekende milieuvergunningen bleken vaak niet te kloppen.

De overheid treedt zelden op tegen slechte brandveiligheid, blijkt verder. Volgens de inspectie komt het grote aantal onveilige situaties voort uit de ingewikkelde regels en procedures. Er is 'veel onduidelijkheid' bij zowel bedrijven als de overheid over de vraag welke organisatie welke documenten moet opstellen en wie welke controles moet uitvoeren. Brand in een opslagplaats voor chemische stoffen kan grote gevolgen hebben. De inspectie wijst op de brand in 2000 bij chemisch afvalbedrijf ATF in Drachten. Daarbij kwamen tonnen gevaarlijke stoffen vrij.

Vorig jaar raakten in het Duitse Mönchengladbach meer dan honderd mensen gewond door kooldioxide die was vrijgekomen als gevolg van een defect in een blusinstallatie in een verffabriek.

Keer terug naar de vorige pagina.